Filtre

Categorii

A

invertor / convertor

Dată: 26 Noiembrie 2020

INVERTOR  /  CONVERTOR

Ce este un invertor?

Schița se va schimba în funcție de faptul dacă vorbim despre un dispozitiv sau un circuit

În sens restrâns, termenul „invertor” se referă la un circuit (funcție) care convertește curentul continuu (DC) în curent alternativ (AC). Cu toate acestea, în Japonia, mulți oameni cred că de un invertor ca un „dispozitiv“, care modifică tensiunea și frecvența la voință.

 

În sens larg, un invertor introduce curent alternativ cu o tensiune sau frecvență constantă (de exemplu, AC100V / 50Hz sau 60Hz furnizate de la o priză de uz casnic) și apoi îl convertește în tensiune și frecvență diferite înainte de ieșirea sa. Prin urmare, este diferit de sensul îngust al „conversie de la DC la AC“, care ar putea da naștere la confuzii.

 

Care este motivul acestei discrepanțe? Pentru a avea o bună înțelegere, să înceapă în primul rând prin analizarea structurii interne a unui invertor. Un invertor este compus din partea din față și partea din spate. Partea din față, „circuitul convertizorului” convertește AC în CC, în timp ce partea din spate, „circuitul invertor” convertește CC în AC

Mechanism of an inverter device

Dintr-o perspectivă largă, circuitul convertor și circuitul invertor sunt utilizate ca set pentru a efectua conversia de la AC la AC. În timp ce dintr-o perspectivă îngustă, invertoarele indică circuitele și funcțiile care sunt recunoscute ca convertind DC în AC. Ținând cont de aceste diferențe, vom trece acum la o mai bună înțelegere a mecanismului invertorului.

 

În primul rând, circuitul convertor convertește AC în CC. Combinând diode care trec curentul doar într-o singură direcție, AC este rectificat într-o formă asemănătoare unui munte și își schimbă treptat forma într-un curent continuu lin prin încărcarea și descărcarea condensatoarelor.

 

În al doilea rând, circuitul invertorului generează curent alternativ cu tensiune și frecvență variabile. Schimbarea raportului de pornire și oprire utilizând elemente de comutare, cum ar fi un tranzistor de putere, va crea un impuls de formă pătrată cu lățimi diferite. Combinația acestor impulsuri duce la ieșirea unei unde sinusoidale modificate (AC). Această metodă se numește "Modularea lățimii impulsurilor" (PWM).

 

Prezintă semne de economisire a energiei prin schimbarea vitezei de rotație a motorului cu ajutorul unui dispozitiv invertor!

Scopul principal al unui dispozitiv invertor este ca acesta să modifice continuu viteza de rotație a unui motor în interiorul unei mașini prin schimbarea tensiunii sau frecvenței AC. În plus, controlul vitezei de rotație cu ajutorul dispozitivelor invertor reduce consumul de energie pentru ventilatoarele și pompele industriale de dimensiuni mari, rezultând economisirea energiei.

 

De exemplu, spuneți că doriți să reduceți volumul fluxului de aer de la o suflantă. Fără un dispozitiv invertor, va trebui să reglați volumul fluxului de aer cu o supapă de deschidere / închidere mecanică. Cu toate acestea, deoarece motorul se rotește pe baza frecvenței de alimentare, cantitatea de flux de aer generată de motor nu este reutilizată în mod eficient. Acest lucru duce la o risipă de energie.

 

În schimb, prin utilizarea unui dispozitiv invertor, puteți reduce direct viteza de rotație a motorului, ducând la economisirea energiei, deoarece nu mai este necesar să blocați vântul mecanic. Având în vedere acest lucru, în general vorbind, consumul de energie de la ventilatoare și pompe este proporțional cu cubul vitezei de rotație a motorului, astfel încât prin reducerea vitezei motorului folosind un invertor, vă puteți aștepta să economisiți o cantitate considerabilă de energie.

Controlling airflow volume using an inverter

Circuitele invertorului sunt, de asemenea, utilizate în dispozitive care nu utilizează motoare precum aragaz IH (inducție-încălzire) și lumini fluorescente pentru a face ajustări delicate la generarea de căldură și luminozitate.

 

Luați ca exemplu aragazele IH. Acestea conțin o bobină care ajută la încălzirea potului în sine. Circuitul invertor creează un curent alternativ de înaltă frecvență care este furnizat bobinei. În cazul luminilor fluorescente, acest curent alternativ de înaltă frecvență ajută prin accelerarea vitezei de iluminare, generând astfel suficientă luminozitate cu un consum redus de energie. De asemenea, ajută la reducerea pâlpâirii.

 


Ce este un convertor?

Este posibil să conectați un dispozitiv de conversie extern la un invertor!

Un circuit convertor este utilizat pentru a converti curent alternativ în curent continuu. Direcția și înălțimea undei se schimbă periodic, deoarece curentul alternativ este o undă sinusoidală. Diodele sunt folosite pentru a rectifica direcția curentului alternativ în aceeași direcție, iar apoi condensatorul va încărca și descărca electricitate, transformându-l într-un curent continuu plat și lin. Cuvântul „convertor” nu înseamnă doar „circuit convertor” așa cum este utilizat în interiorul dispozitivului invertor, ci și ca o carcasă independentă pentru a indica dispozitivul convertor în sine.

 

Acordați atenție dispozitivului convertizor dedicat regenerării energiei care este utilizat împreună cu dispozitivul invertor.

Un dispozitiv convertor autonom nu funcționează independent. Trebuie să fie atașat extern la dispozitivul invertor și să fie utilizat ca set cu dispozitivul invertor atunci când se utilizează energie regenerativă.

 

Când o macara sau un ascensor este coborât sau mașina purtătoare își reduce viteza sau se oprește, motorul se rotește cu impulsul. În această situație, motorul funcționează ca un generator și electricitatea generată se numește energie regenerativă. Există riscul ca dispozitivul să fie deteriorat dacă părăsiți energia regenerativă fără a lua nicio măsură, deoarece dispozitivul invertor va transporta toată energia, crescând astfel tensiunea. Pentru a evita acest lucru, un rezistor este conectat pentru a trece electricitate și a emite căldură convertită din energie.

 

Cu toate acestea, aceasta este o risipă de energie, deoarece transformă energia în căldură fără niciun scop. Aici intră în joc dispozitivul de conversie regenerativă. Restabilind energia generată de acest dispozitiv pe partea de alimentare, puteți economisi energie. Energia regenerativă poate fi utilizată și pentru mașinile de tipuri similare. De exemplu, atunci când frânăm un tren, energia regenerativă creată pe partea motorului poate fi trimisă pentru a alimenta un alt tren.

Citește în continuare →
«1»Pagina 1din 1
Sus